Turističke agencije pred bankrotom

Turističke agencije pred bankrotom

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS), Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA) i Udruženje receptivnih agencija (URA), osudilo je danas kao „netačne i tendeciozne“ izjave o namerama vlasnika agencija da pokrenu stečajeve kako bi izbegli obaveze prema putnicima.

Bankroti su očekivani jer agencije ne mogu da posluju poslednjih devet meseci i na to smo upozoravali sve za koje smo smatrali da su nadležni, ali je reakcija izostala. Ovom prilikom ističemo da je naš prioritet zaštita interesa putnika koji su nam ukazali poverenje i apelujemo na udruženja za zaštitu potrošača da pokažu razumevanje i pomognu nam da naši putnici, a njihovi štićenici, ne ostanu oštećeni“, navode u današnjem zajedničkom saopštenju UTAS, ANTAS, YUTA i URA.

Ističe se da turističke agencije od marta posluju skoro potpuno bez prihoda, uz ocenu da će se to sigurno nastaviti i narednih nekoliko meseci, sve do smirivanja pandemije korona virusa.

„Od početka krize ukazujemo na problem u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kod drugih nadležnih institucija i u javnosti. Jasno smo rekli da će neke agencije bankrotirati zbog finansijskih problema i da će to dovesti u pitanje i potvrde o zamenskim putovanjima i vraćanje novca putnicima, ali je reakcija države izostala“, naglašeno je u zajedničkom saopštenju asocijacija turističkih agencija.