Advokat pretio novinarki N1 Jeleni Zorić

Advokat pretio novinarki N1 Jeleni Zorić

Reporterki N1 Jeleni Zorić upućene su pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu, zbog izveštavanja o „slučaju Jovanjica“ i suđenju vlasniku Jovanjice Predragu Koluviji uz poruku da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“, a o pretnjama se dosad nije oglasio ni MUP, ni Zaštitnik građana, adovokatske komore, ni novinarska udruženja.

Jedan od advokata Predraga Koluvije Svetislav Bojić je 28. decembra prišao Jeleni Zorić dok je bila na reporterskom zadatku zajedno sa snimateljem i rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik“, navodi N1.

Bojić je, kako se ističe, rekao reporterki N1: „Evo, on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića'“.

Bojić je Jeleni Zorić, između ostalog, rekao i da nije dobro prošao „ko god se o Peđu ogrešio“, navodi N1.

Dan kasnije, 29. decembra, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“.

Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, koja je odmah pokrenula postupak.

Posle konsultacija sa Veranom Matićem i komitetom za bezbednost novinara, nadležnima iz policije, Zorić je N1 čitav slučaj prijavila i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Kako je u prijavi istakla Zorić, posebno zabrinjava to što se prema rečima branioca prvooptuženog za slučaj „Jovanjica“ Svetislava Bojića našla na „spisku Koluvijinih molitvi“, navodi N1.

Televizija N1 najavila je da će se obratiti „nadležnim institucijama advokatskih komora Srbije i Beograda“ sa zahtevom da razmotri da li je prenošenje „očigledno pretećih poruka novinarima, preko advokata, u skladu sa advokatskom etikom“.

„Ukoliko relevantni državni organi kao i etička tela advokatskih komora procene da se radi o neprihvatljivom ponašanju, N1 će od obe komore zahtevati da se advokatu Svetislavu Bojiću trajno oduzme advokatska licenca. U međuvremenu očekujemo da obe advokatske komore, do konačne odluke, privremeno suspenduju advokatsku licencu advokatu Bojiću“, navodi N1.