Evropska unija saglasna je da počne da ispituje ponude Ukrajine, Gruzije i Moldavije za pridruživanje bloku

Evropska unija saglasna je da počne da ispituje ponude Ukrajine, Gruzije i Moldavije za pridruživanje bloku

Ambasadori Evropske unije složili su se u ponedeljak da razmotre kandidature Ukrajine, Gruzije i Moldavije za pridruživanje EU, čime će započeti dug proces ka pridruživanju.

U tvitu u ponedeljak, francusko predsedništvo EU je saopštilo da se 27 stalnih predstavnika evropskih zemalja „složilo da pozovu Evropsku komisiju da iznese mišljenje o svakoj aplikaciji za članstvo u EU koju su podnele Ukrajina, Gruzija i Moldavija.

O procesu: Ovim počinje proces za koji bi mogle biti potrebne godine da se završi pre nego što se tri bivše sovjetske zemlje smatraju zemljama kandidatima za pridruživanje EU.

Zemlje koje žele da postanu deo Evropske unije moraju da ispune stroge „kriterijume za pristupanje“, što uključuje složene društvene, pravne i političke reforme i „suštinski uslovi koje sve zemlje kandidati moraju da ispune da bi postale država članica“, prema pravilima EU.

„Kapacitet EU da apsorbuje nove članice“ takođe je deo razmatranja za omogućavanje novim zemljama da se pridruže bloku.

U međuvremenu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je u tvitu ranije u ponedeljak da će se o kandidaturi Ukrajine za članstvo razgovarati u „narednim danima“.