Lider većine u Kongresu SAD kaže da bi zakon o zabrani uvoza energenata iz Rusije mogao da dođe „ove nedelje“

Lider većine u Kongresu SAD kaže da bi zakon o zabrani uvoza energenata iz Rusije mogao da dođe „ove nedelje“

Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hoier izašao je sa sastanka demokratskog rukovodstva Predstavničkog doma pre nekoliko trenutaka.

Na pitanje Si-En-Ena kada bi zakon o zabrani uvoza ruske energije mogao da dođe do glasa, on je rekao: „ove nedelje“.

Neka pozadina: Moćna, dvostranačka grupa u Kongresu objavila je u ponedeljak da će izraditi zakon kojim će suspendovati normalne trgovinske odnose sa Rusijom i Belorusijom i dati Beloj kući ovlašćenje da poveća carine za dve zemlje, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

U značajnoj izjavi, četiri glavna zakonodavca – demokratski i republikanski lideri Komiteta za načine i sredstva Predstavničkog doma i Komiteta za finansije Senata – rekli su da će zahtevati od američkog trgovinskog predstavnika da pokuša da suspenduje učešće Rusije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i da će obezbediti predsedniku Džo Bajden ima moć da obnovi trgovinske odnose pod određenim uslovima i neodobravanjem Kongresa.

Takođe su rekli da su pristali da sklope sporazum o zabrani uvoza „energetskih proizvoda“ iz Rusije. Pismo su potpisali demokratski poslanik iz Masačusetsa Ričard Nil, predstavnik GOP iz Teksasa Kevin Brejdi, demokratski senator iz Oregona Ron Vajden i republikanski senator Majk Krapo iz Ajdaha.