Gradonačelnik Mikolajeva tvrdi da su ruske snage potisnute iz grada nakon napada na aerodrom

Gradonačelnik Mikolajeva tvrdi da su ruske snage potisnute iz grada nakon napada na aerodrom

Gradonačelnik grada Mikolajiva na jugu Ukrajine izjavio je u ponedeljak da se ruske snage povlače nakon, kako kaže, pokušaja napada na gradski aerodrom.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič rekao je za CNN Kristijan Amanpur da je ruska vojska pokušala da „napadne aerodrom, a naše trupe su se borile sa njima i da su se vratile na granicu… za 20-25 km“.

Ranije u ponedeljak, u video snimku objavljenom u Telegramu, regionalni administrator za oblast Mikolajva, Vitali Kim, takođe je tvrdio da se Rusi povlače nakon što su izgubili dva tenka u „tenkovskoj bici“ na aerodromu.

Intenzivne borbe su izbile u Mikolajevu, a video snimak koji je potvrdio CNN prikazuje eksplozije od vojnih udara i velike oblake dima oko ukrajinskog grada koji se nalazi oko 250 milja južno od Kijeva.

Senkevič je rekao da je grad bio suočen sa „raketnim napadom… na naš grad je palo oko 60 raketa, a 61 zgrada je… uništena, a oko 40 raketa palo je neeksplodirano. Tako da smo od jutra dobili i napad teškog naoružanja poput tenkova i mašina za teško naoružanje po gradu.”

Gradonačelnik je dalje tvrdio da su se ruske snage u velikoj meri oslanjale na kasetne bombe, koje su zabranjene Ženevskom konvencijom. „90 odsto raketa koje su poslate u naš grad, koje su lansirane u naš grad, bile su kasetne bombe“, rekao je on.

„Spremni smo da branimo naš grad, a takođe još uvek imamo koridor da dobijemo podršku, hranu itd iz regiona Odeske. Ovo nam je jedini put koji nam je preostao i dobijamo pomoć od naših različitih partnera, gradova pobratima i gradova iz zapadne Ukrajine. Trenutno su nam potrebni šlemovi i prsluci za naše trupe teritorijalne odbrane i prikupljamo hranu za dugoročno skladištenje“, rekao je gradonačelnik.

„Oni su ilegalni, ali imamo mnogo fotografija i dokaza da koriste ilegalno oružje sada, u 21. veku.

Uprkos napadima, Senkevič je rekao da su ukrajinske snage „motivisane, žele da brane našu otadžbinu, naš grad, i zaista su motivisane i žele da se bore do smrti“. Rekao je da grad ima „dobar broj ljudi i teških mašina“.

Rekao je Amanpuru da su ruski vojnici lagali kada su ih zarobile ukrajinske snage. „Svaki put kada ih uhvatimo žive, kažu da nisu znali kuda idu, bili su na obuci, prešli su granicu, a onda su u Nikolajevu saznali da su daleko od Rusije. Ali to je laž. Zato što je od Nikolajeva do Krima oko 500 km.

„Trebalo bi da znaju gde su, okupljaju se u blizini Hersona i šire se po našem gradu i pokušavaju da napadnu naš grad“, rekao je on.