Slovenija pomaže Srbiji u borbi protiv pandemije

Slovenija pomaže Srbiji u borbi protiv pandemije

Najnovija donacija Evropske unije 100.000 troslojnih hirurških maski, 19.000 FFP2 maski, 2.000 dezinficijenasa za ruke (0,5L), 3.000 kg tečnog dezinficijensa stigla je danas u Beograd. Zaštitna oprema deo je donacije Slovenije Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU (USPM), saopštio je EU info centar.

„Pružamo podršku Srbiji od samog početka ove pandemije, koristeći različite instrumente. EU je obezbedila transportne kapacitete i zaštitnu opremu, donirala više od tri miliona visoko kvalitetnih maski, EU je dala respiratore i ambulantna vozila“, izjavila je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar koja je prisustvovala primopredaji pomoći u sladištu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je navela EU je donirala ukupno blizu 55 miliona evra pomoći za borbu protiv kovida-19 u Srbiji, obezbedila je medicinsko osoblje i finansirala zdravstvene stručnjake koji su vakcinisali više od 1,4 miliona ljudi u Srbiji.

„Pomoć EU tokom borbe protiv kovida -19 imala je mnogo oblika: finansiranje angažovanja medicinskih radnika u Srbiji, transport stotina tona medicinskog materijala, doniranje miliona komada lične zaštitne opreme, kupovina kola hitne pomoći i za dekontaminaciju. Sve to bile su donacije“, navela je Norčič Štamcar.

Istakla je da današnja donacija predstavlja još jedan primer da EU stoji uz Srbiju usred pandemije i podsetila na prethodne koje su stigle iz Francuske, Nemačke i Slovačke.

Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji izrazio je zadovoljstvo što njegova zemlja Srbiji pruža solidarnost kroz Mehanizam civilne zaštite EU.

„Slovenija je generalno vrlo aktivna zemlja na polju humanitarne i razvojne pomoći Srbiji i Zapadnom Balkanu. Reprogramirala je svoju razvojnu pomoć nakon izbijanja pandemije i 20 odsto je preusmereno za borbu protiv kovida-19“, naveo je Berhgant.

Srbija je najveći korisnik RescEU jednog od alata EU Mehanizma civilne zaštite. Ukupna vrednost pomoći RescEU Srbiji tokom Kovida iznosi 6,8 miliona evra.

Mehanizam civilne zaštite EU olakšava saradnju u reagovanju u vanrednim situacijama, pripremi i prevenciji izmedju država članica, kao i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Srbija je postala član Mehanizma 2015. godine, ali i pre toga, tokom razornih poplava u maju 2014. godine, osetila je korist od evropske solidarnosti kroz taj mehanizam. Ta operacija je bila jedna od najvećih otkad je mehanizam uspostavljen.