Đerlek: Neophodno pooštravanje protivepidemijskih mera

Đerlek: Neophodno pooštravanje protivepidemijskih mera

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da treba pooštriti epidemiološke mere „ako želimo da zaustavimo“ širenje epidemije koronavirusa.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, na kojoj se očekuje donošenje novih mera, najavljeno je za danas.

„Mislim na sve mere koje bi sprečile okupljanje više od pet ljudi, jer je evidentno da se više ne možemo osloniti na ličnu odgovornosti, pogotovo mladih“, kazao je Đerlek za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Rekao je da se svaki dan analizira epidemiološka situacija i istakao da je ubeđen u iskustvo i kredibilitet Kriznog štaba da donese „najbolju odluku za Srbiju“.

Govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, Đerlek je naveo da ona protiče u najboljem redu. Dodao je da se, ako se nastavi tim tempom, očekuje da će dva miliona građana Srbije biti vakcinisano do juna, „i tada se možemo nadati mirnijem letu“.

Đerlek je kazao da se danas očekuje dolazak 500.000 doza vakcine proizvođača „Sinofarm“, a u ponedeljak i kontigent vakcine „Fajzer“.

Naveo je da je moguće da u Srbiju tokom marta stigne i 300.000 doza vakcina preko sistema „Kovaks“, ali je dodao da bi Srbija bila zadovoljna i sa 100.000.