Erdogan optužio Zapad da želi da podeli, a potom proguta muslimane

Erdogan optužio Zapad da želi da podeli, a potom proguta muslimane

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je tokom posete Sarajevu Zapad da postoji da bi, kako je kazao, podelio i iscepao muslimane, preneo je sarajevski portal Žurnal.info, prenela je Beta.

„Želi ih podeliti, iscepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku…“, rekao je Erdogan juče, tokom posete Rijasetu Islamske zajednice, gde ga je ugostio poglavar IZ u BIH Husein Kavazović.

Turski predsednik je, dodaje se, vrlo direktno vlastima u Sarajevu sugerisao koga treba da proglase teroristima.

„Pozivam vas da budete oprezni, posebno kada je u pitanju teroristička organizacija FETO i njeni članovi. Oni su izvršili pokušaj vojnog udara, želeli da me ubiju. Ubili su dva moja policajca, a teško ranili dvije policajke koje su bile tu. Deo njih je pobjegao u Grčku. Ne dozvolimo da se ista igra desi i u BiH“, naglasio je Erdogan.

Naveo je da od vlasti u BiH očekuje da „ne dozvolite prostor za delovanje FETO-a, čije strukture još uvek postoje i u BiH“.

Prema pisanju Žurnala, turski predsednik je u svom govoru u IZ BIH podržao Stranku demokratske akcije (SDA) i njenog lidera Bakira Izetbegovića.

„Naš Alija Izetbegović (otac Bakira Izetbegovića) je tu, sa šehidima oko sebe, moram da čuvamo njegov emanet, a čuvajući taj emanet, BiH ćemo izvesti na željeni nivo“, istakao je Erdogan .

Sarajevski poratl je naveo da je Erdogan time aludirao na potrebu svebošnjačkog jedinstva, upravo onome na čemu Bakir Izetbegović zasniva izbornu kampanju svoje stranke, a to je da samo SDA može spasiti i sačuvati BiH.