Erdogan liderima Švedske i Finske rekao šta očekuje od njih

Erdogan liderima Švedske i Finske rekao šta očekuje od njih

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je finskom kolegi Sauliju Ninistu da nesankcionisanje terorističkih organizcaija koje predstavljaju pretnju članici NATO-a nije u duhu Alijanse.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao i da Ankara očekuje od Helsinkijha podršku za svoju borbu protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti i njenom narodu.

Erdogan je prethodno informisao švedsku premijerku Magdalenu Anderson da Ankara očekuje konkretne korake zbog povezanosti te zemlje sa terorističkim organizacijama.

U telefonskom razgovoru Erdogan je dodao i da bi trebalo ukinuti embargo na izvoz oružja uveden Turskoj koji je Švedska podržala nakon ulaska turske vojske u Siriju 2019. godine, prenosi Rojters pozivajući se na Anadoliju. 

Ankara tvrdi da Švedska i Finska podržavaju militantnu grupu Radničke partije Kurdistana (PKK) i sledbenike Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Turska je prošle nedelje iznenadila saveznike u NATO-u time što se usprotivila da ove dve zemlje budu primljene u tu organizaciju, ali su zapadni lideri izrazili uverenje da prigovori Ankare neće predstavljati prepreku da se to ostvari.