Erdogan krivi „ratni lobi“ za neuspeh ukrajinskog mirovnog procesa

Erdogan krivi „ratni lobi“ za neuspeh ukrajinskog mirovnog procesa

Napori za rešavanje tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva su „opstruirani i nagrizani od strane ratnog lobija“, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Predsednik je to izneo u ponedeljak dok je razgovarao sa novinarima u Ankari posle sastanka vlade.

„Diplomatski napori, koji su započeti Istanbulskim procesom i nastavljeni razmjenom zarobljenika, nažalost su opstruirani i narušeni od strane ratnog lobija“, rekao je Erdogan.

Predsednik je tvrdio da je i sama Turska bila na meti pomenutog „ratnog lobija“, ne navodeći precizne krivce. Da su mirovni napori Turske uspeli u ranoj fazi sukoba, većina razaranja bi se mogla izbeći, objasnio je Erdogan.

Turska je bila domaćin mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva ubrzo nakon izbijanja neprijateljstava u februaru 2022. Pregovori su kulminirali preliminarnim mirovnim sporazumom, koji je parafiran u Istanbulu.

Međutim, Ukrajina je prekršila svoja obećanja nakon što je Moskva povukla svoje snage iz neposredne blizine Kijeva, ubrzo nakon što je dogovor postignut.

Ruski i ukrajinski predstavnici se od tada nisu sastajali za pregovaračkim stolom da razgovaraju o izgledima za mir. Moskva, međutim, tvrdi da je spremna da reši krizu diplomatskim naporima, dok u više navrata optužuje kolektivni Zapad da je gurnuo Kijev u rat „do poslednjeg Ukrajinca“. Ukrajinsko rukovodstvo je, sa svoje strane, izričito sebi zabranilo da se ikada upusti u pregovore sa Moskvom dok ruski predsednik Vladimir Putin ostaje na vlasti.