Elon Musk odbija da odustane od kripto tokena

Elon Musk odbija da odustane od kripto tokena

Milijarder Tesle, izvršni direktor i kripto entuzijasta Elon Musk obećao je da će nastaviti da podržava Dogecoin, uprkos tužbi koja je pokrenuta protiv njega ranije ove nedelje u kojoj se navodi da je vodio piramidalnu šemu za promovisanje tokena.

U tužbi podnesenoj federalnom sudu na Menhetnu u četvrtak, kripto investitor Kit Džonson optužio je Maska da namerno podiže cenu Dogecoin-a svojim primedbama na kripto kovanicu, samo da bi dozvolio da cena padne i ostvario profit od razlike.

„Optuženi su od 2019. bili svesni da Dogecoin nije imao vrednost još uvek promovisao Dogecoin da profitira od njegovog trgovanja. Musk je koristio svoj pijedestal kao najbogatiji čovek na svetu da upravlja i manipuliše šemom Dogecoin piramide za profit, izloženost i zabavu“, navodi se u žalbi, a prenosi Rojters.

Džonsonov advokat nije otkrio dokaze koje ima njegov klijent. Međutim, u pritužbi se navodi da se prodaja Dogecoina poklopila sa Muskovim komentarima na NBC-jevom emisiji „Saturdai Night Live“, kada je Dogecoin nazvao „prevarom“. Pre tog komentara, cena novčića, koji je prvobitno nastao kao šala, porasla je zbog Muskovih izjava na Tviteru o njegovoj vrednosti.

Muskovi advokati nisu odmah komentarisali tužbu, iako je milijarder u nedelju tvitovao: „Nastaviću da podržavam Dogecoin.

Investitor traži 258 milijardi dolara od Maska za odštetu, što predstavlja trostruki pad tržišne vrednosti Dogecoin-a od maja 2021. On takođe želi da sudija blokira Maska i njegove kompanije da promovišu Dogecoin u budućnosti i proglasi trgovinu Dogecoin-om kockanjem.