Elizabet Holms osuđena na više od 11 godina zatvora

Elizabet Holms osuđena na više od 11 godina zatvora

SAN HOSE – Kalifornijski sudija osudio je osnivača Theranosa Elizabet Holms na 11 godina i tri meseca zatvora zbog prevare investitora u njenom sada već ugašenom startupu za testiranje krvi koji je nekada bio procenjen na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudija Edvard Davila u San Hozeu, Kalifornija, osudio je Holmsovu po tri tačke optužnice za prevaru investitora i jednoj tački za zaveru. Porota je osudila Holmsovu (38) u januaru nakon suđenja koje je trajalo tri meseca.

Sudija je odredio datum predaje Holmesa za april. Očekuje se da će njeni advokati tražiti od sudije da joj dozvoli da ostane na slobodi uz kauciju tokom žalbe.

Pomoćnik američkog tužioca Džef Šenk rekao je sudiji pre nego što je izrekao kaznu da bi kazna od 15 godina bila „davanje izjave da cilj ne opravdava sredstva“.

Ali advokat Holmsove Kevin Dauni pozvao je na snishodljivost Holmsa na saslušanju, rekavši da za razliku od nekoga ko je počinio „veliki zločin“, ona nije bila motivisana pohlepom.

Holms je u sudskim dokumentima tražila blažu kaznu od 18 meseci kućnog zatvora, nakon čega sledi rad u javnom interesu, pozivajući sudiju da od nje ne pravi „mučenicu za javnu strast“.

Tužioci su na suđenju rekli da je Holmsova pogrešno predstavila Theranosovu tehnologiju i finansije, uključujući i tvrdnju da je minijaturna mašina za testiranje krvi bila u stanju da izvrši niz testova od nekoliko kapi krvi. Kompanija se potajno oslanjala na konvencionalne mašine drugih kompanija za obavljanje testova pacijenata, rekli su tužioci.

Davila je odbacila zahteve da poništi osude, rekavši da su potkrepljeni dokazima na suđenju.

Sada kada je kazna izrečena, Holms može da ospori te presude i njenu kaznu na 9. okružnom apelacionom sudu SAD.