Dodeljena sredstva za kupovinu još 100 seoskih kuća

Dodeljena sredstva za kupovinu još 100 seoskih kuća

Još 60 mladih parova, 13 poljoprivrednika i poljoprivrednica i 27 samohranih roditelja sa teritorije čitave Srbije potpisalo je Ugovore sa Ministarstvom za brigu o selu i jedinicama lokalne samouprave za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

Ugovori o kupovini 100 seoskih kuća koje se nalaze u 35 opština Srbije i 77 sela potpisani su posle sednice i odluke Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskog domaćinstva.

Većina ovih ljudi je već živela na selu, pa su rešavanjem stambenog pitanja, odlučili da tamo i ostanu, dok se 13 podnosilaca prijave na ovaj konkurs odvažilo da zameni gradsku sredinu seoskom.

„Još 100 praznih seoskih kuća dobilo je nove, mlade vlasnike. Među njima svoj krov nad glavom steklo je i 82 dece, a Kumane u Novom Bečeju dobija porodicu sa devetoro dece. To je prava pobeda tihe, nevidljive Srbije“, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Ovoga puta prosek godina dobitnika kuća je 29, a najmlađi supružnici imaju 18 i 23 godine i živeće u selu Bošnjane, u opštini Varvarin.

Najveća kuća koja iznosi maksimalnih 1,2 miliona dinara, nalazi se u apatinskom selu Prigrevica, ima 205 kvadratnih metara stambenog prostora i isto toliko kvadrata pomoćnih objekata, na 14 ari placa.

Kuća sa najvećom okućnicom od 1,3 hektara nalazi se u opštini Šabac u selu Pridvorina.

Najjeftinija nekretnina je 539.000 dinara i ujedno je i najmanja i njena površina 39 metara kvadratnih, a poseduje i 8 ari placa u selu Ilinci opštine Šid.

„Interesovanje za ovaj program ne jenjava i neverovatan je utisak kada odete na teren i vidite te mlade ljude koji su obezbedili krov nad glavom i vide šansu da, baveći se raznim delatnostima na selu, obezbede i egzistenciju svojoj porodici. Verujem da će ovaj program u narednom periodu imati još veću podršku i u Vladi i u budžetu Republike Srbije“, rekao je zamenik predsednika komisije za dodelu sredstava po ovom programu i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Prostran.