Dečak iz Srbije prebačen u Italiju zbog novog hepatitisa, procenjuje se potreba za transplantacijom

Dečak iz Srbije prebačen u Italiju zbog novog hepatitisa, procenjuje se potreba za transplantacijom

Devetogodišnji dečak za kojeg se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu. Tamo će lekari odlučiti da li je mališanu neophodna transplantacija i nova jetra. Dečak je dobro, kaže za RTS gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete doktorka Ivana Kitić.

Dečak je na lečenju u Italiji od srede, u bolnici u Bergamu, a prethodno se lečio u Institutu za majku i dete gde je stigao iz bolnice u Čačku. Za sada nema potvrde da je reč o novom hepatitisu.

Gastroenterolog i načelnica Odeljenja hepatologije u Institutu za majku i dete, doktorka Ivana Kitić, kaže za RTS da je dečak dobro.

„Dečak je dobro, dobrog je opšteg stanja, za sada se tamo rade dodatne alanlize da bi se procenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je u Italiji“, dodaje Kitićeva.

I Institutu za majku i dete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi obolele dece od novig tipa hepatitisa.

„Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju reč, i u svetu i kod nas kod pacijenta kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja, kada nemamo jasan uzrok, on se zbog toga zove nepoznatog uzroka“, objašnjava Kitićeva.

Broj obolelih u svetu je u porastu, a za sada je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok su neka deca szahtevala transplantaciju jetre.