Danas slavimo Dan slovenske pismenosti i Svete Ćirila i Metodija

Danas slavimo Dan slovenske pismenosti i Svete Ćirila i Metodija

Dan slovenske pismenosti i kulture, 24. maj, ustanovljen je u čast Solunske braće – Ćirila i Metodija, tvoraca azbuke i gramatike. Ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Kada je 862. godine, velikomoravski knez Rastislav tražio od vizantijskog cara Mihaila učitelje koji će da propovedaju hrišćanstvo na narodnom jeziku, pokazalo se da su slovenska braća bila idealna za taj posao. Znala su slovenski jezik, pa su sastavila pismo i prevela jevanđelja.

Sa tim prevodima krenuli su u moravskopanonsku misiju prosvetiteljsko delo među slovenskim narodima. Širili su pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, prevodili i druge bogoslužbene knjige, i služili liturgiju na slovenskom jeziku, takođe su rukopolagali i domaće sveštenike.

Simbol su slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva. Posle smrti solunske braće, njihovi učenici, Kliment i Naum, nastavili su njihov prosvetiteljski rad.

Osim kod nas, dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.