Dačić: Vozač automobila verovatno kriv za nesreću kod Mladenovca

Dačić: Vozač automobila verovatno kriv za nesreću kod Mladenovca

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su prema prvim izveštajima saobraćajne policije za nesreću koja se dogodila kod Mladenovca, krivac verovatno vozač automobila koji se sudario sa autobusom. U ovoj nesreći poginula je jedna osoba, a više od 30 je povređeno.

Dačić je pojasnio da je, prema informacijama koje je dobio od policije, vozač automobila skrenuo u suprotnu traku i udario direktno u autobus. Gostujući na TV Pink, istakao je da je uviđaj saobraćajne nesreće još u toku. „Uvek kada iznesem takvu informaciju moram da kažem da je to informacija koju dobijem od policije. Videće se da li će uviđaj tako to pokazati ili ne,“ rekao je Dačić.

Ministar je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu veoma oprezni, navodeći da je već nekoliko dana u toku pojačana kontrola u saobraćaju. Kao primer neodgovornog ponašanja, naveo je slučaj vozača koji je priveden jer je vozio sa 3,8 promila alkohola u krvi.

Vozač putničkog automobila poginuo je jutros u sudaru sa autobusom kod Mladenovca, a u Urgentni centar je dovezeno 37 osoba, od kojih su četiri teže povređene. Neki od povređenih će biti prebačeni u druge bolnice, a većina ima povrede glave, dok su neki sa ortopedskim povredama.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić, komentarisao je nesreću kod Mladenovca, ističući da njegovo ministarstvo zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova već mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja. Cilj ovih izmena je znatno pooštravanje kazni za bahate vozače i one koji ne poštuju propise.

„Vreme je da za one koji se posebno bahato ponašaju u saobraćaju predvidimo meru oduzimanja automobila,“ rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva. Ove mere uključuju vozače koji voze suprotnom stranom autoputa, prebrzo voze u naseljenim mestima, zonama škola i pešačkim prelazima. Takođe, biće zabranjeno preticanje kamiona na autoputu i kamionima će biti obavezno pokrivanje rasutog tereta ciradom.

Vesić je naglasio da će pooštrene kazne sigurno smanjiti broj saobraćajnih nesreća, ali da je ključna i prevencija. On je dodao da je potrebno ograničiti broj konjskih snaga automobila koje mogu da voze mladi vozači do 25 godina, čime bi se smanjio broj nesreća uzrokovanih neiskustvom i neadekvatnom kontrolom vozila.