Dačić podržava povratak smrtne kazne, ali ističe složenost promene Ustava

Dačić podržava povratak smrtne kazne, ali ističe složenost promene Ustava

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izneo je svoju podršku povratku smrtne kazne u Srbiju, ali istakao je da bi to zahtevalo promenu Ustava. Dačić je ocenio da bi referendum o ovom pitanju „možda i prošao“, ali naglasio je da je potrebno razmotriti složene procese promene osnovnog pravnog dokumenta zemlje.

Komentarišući nedavni predlog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, o ponovnom uvođenju smrtne kazne za najteža krivična dela, Dačić je naglasio da bi takvim zločincima trebalo presuditi. On je dodao da je promena Ustava neophodna kako bi se ostvarila ova inicijativa.

Dačić je podsetio da je poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena 1992. godine, nakon čega je bilo 19 presuda za ovu kaznu, ali nijedna nije sprovedena.

Iako podržava smrtnu kaznu za najteža krivična dela, Dačić ističe potrebu za pažljivim pristupom promeni Ustava, naglašavajući složenost i proceduru tog procesa. Ovaj stav izražava duboku zabrinutost zbog teških zločina, ali istovremeno prepoznaje potrebu za sistematskim pristupom u rešavanju ovog pitanja.