Dačić: Države koje nisu priznale Kosovo traže razjašnjenje o Ohridskom sporazumu u Poglavlju 35

Dačić: Države koje nisu priznale Kosovo traže razjašnjenje o Ohridskom sporazumu u Poglavlju 35

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ima informaciju da su države koje nisu priznale tzv. Kosovo zatražile razjašnjenje u vezi ubacivanja Ohridskog sporazuma u Poglavlje 35 i vreme za utvrđivanje pozicija koje ne bi naškodile njihovim interesima.

Dačić je istakao da se Srbija nalazi pod „baražnom vatrom“, dodajući da želja da se Ohridski sporazum u potpunosti implementira, čak i onih delova koje Srbija nije prihvatila, obesmišljava evropski put zemlje, jer ne može da prihvati da Kosovo postane član UN.

Ocenjujući situaciju, Dačić je istakao pokušaj politizacije izbora u Srbiji u Evropskom parlamentu, nazivajući to „političkom varkom“ koja je zapravo, kako smatra, ispod toga „antisrpska politika“.

Na pitanje o obesmišljavanju evropskog puta i prostoru za pregovore oko tačaka Ohridskog sporazuma, Dačić je naglasio da su potrebni prijatelji iz Evropske unije, posebno zemlje koje nisu priznale Kosovo.

Dodao je da Srbija ima informacije da su sve zemlje koje nisu priznale Kosovo zatražile razjašnjenje i vreme za utvrđivanje pozicija koje ne bi naškodile njihovim interesima, ističući da će se ta borba nastaviti. Naglasio je važnost političkog jedinstva u Srbiji kako bi zemlja bila jača.