Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana u Orašcu

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana u Orašcu

Centralna svečanost obeležavanja Dana državnosti održana je tradicionalno u Orašcu, gde je 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom za pokoj duši našim precima, Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan.

Vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Obeležavanju Dana državnosti Republike Srbije, prisustvovali su brojni srpski i inostrani zvaničnici.

Predsednik srpskog parlamenta Vladimir Orlić poručio je na Sretenje sa mesta odakle je počela odbrana Srbije da je simbol državnosti Srbija borba za slobodu, koju i danas vodimo i da samo ujedinjeni i složni možemo da je izborimo.

„Poseban dan za Srbiju je 15. februar. Slavimo Sretenje gospodnje, najsvečaniji dan, kada se sećamo junaka naše istorije. Slavimo izvojevano stvaranje moderne Srbije i odajemo počast onima koji su nam omogućili početak moderne Srbije. Na današnji dan odavde je Karađorđe 1804. podigao prvi srpski ustanak a Miloš u Kragujevcu 1835. doneo najliberalniji ustav. Simbol državnosti je upravo borba za slobodu. Danas ovde stojimo, dostojni naših predaka i samo ujedinjeni i složni možemo da pobeđujemo. Ponosni smo što smo danas svi zajedno, što su ovde naša braća i sestre iz Republike Srpske, ali i što Srbi širom sveta obeležavaju ovaj dan“, rekao je predsednik Narodne skupštine Srbije i poručio da Srbija danas vodi mudru politiku, čuvajući svoje interese.

Prema njegovim rečima, svaki novi put, fabrika, bolnice i škole koje su otvorene je borba za napredak Srbije.

„To su pobede ništa manje od onih koje su naši preci izvojevali. Jednom izborena i uspostavljena država mora da se čuva“, rekao je Orlić i još jednom istakao da je poruka današnjeg praznika da ćemo se boriti da Srbiju odbranimo i sačuvamo i da je, kako je istakao, jedini ishod u toj borbi pobeda.

Predsednik predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić preneo je pozdrave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i naveo da sve veliko u našem narodu potiče od hrabrosti koju su pokazali srpski junaci.

„Danas se junaštvo drugačije ogleda. To je danas podizanje države i očuvanje naroda, ali i podizanje fabrika i gradnja puteva. Mogu da kažem da mi u Republici Srpskoj sa ponosom živimo u vremenu kada smo naslonjeni na Srbiju, a ne kao nekada samo zagledani u nju.“- istako je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Nakon zvaničnog obraćanja, u Orašcu je, izveden umetnički program, posvećen slavnoj srpskoj istoriji i voždu Karađorđu, koji su izveli brojni glumci i vokalni solisti.