Brnabić: Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom

Brnabić: Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u razgovoru sa novoizabranom specijalnom predstavnicom i šeficom Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu Karolinom Zijade da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i ukazala na neophodnost da Kosovo ispuni obaveze preuzete Briselskim sporazumom.

Ona je izrazila očekivanje da će to na objektivan i transparentan način biti predstavljeno i u izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmika, na sednici Saveta bezbednosti koja će biti održana 20. aprila, navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić je navela da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i da će nastaviti da ulaže napore za očuvanje mira i stabilnosti, ali da istovremeno očekuje da i Priština ispuni preuzete obaveze.

Premijerka je ukazala na kontinuiranu nestabilnost i etnički motivisane incidente prema Srbima i ostalom nealbanskom stanovništvu, ali i na uskraćivanje prava Srbima da se izjasne na referendumu o ustavnim amandmanima u oblasti pravosuđa u januaru, kao i da na teritoriji Kosova i Metohije učestvuju na izborima u Srbiji održanim 3. aprila.