Brnabić: Od 1. septembra veštačka inteligencija u nastavi

Brnabić: Od 1. septembra veštačka inteligencija u nastavi

Od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju, izjavila je premijerka Ana Brnabić na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji.

Ana Brnabić je rekla da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, a programiranje, podsetila je, od 2017. godine postalo obavezan predmet od petog razreda osnovne škole.

„Od 2017. godine počeli smo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i plan je da u potpunosti digitalizujemo sve naše škole i obrazovni sistem do kraja 2022. godine“, poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, navodeći da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i sa tim procesom se nastavlja.

„Što se tice digitalne povezanosti, naš cilj je da obezbedimo širokopojasnu mrežu za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine“, poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade.

„Mi smo se okrenuli pa skoro u potpunosti ka elektronskoj upravi kao najboljem načinu da građanima i privredi obezbedimo efikasnu, transpranetnu, responzivnu javnu upravu. Ne čini mi se preterano kada kažem da je svaki pojedinac u Srbiji u poslednjih pet godina shvatio važnost digitalizacije“, rekla je Brnabić.

Posebna prednost digitalizacije se videla u situaciji sa pandemijom koronavirusa, i kada je reč o javnoj upravi, ali i obrazovanju i privredi.

Ona je navela da je digitalizacija neophodna da se pružaju bolje javne usluge, da država bude na raspolaganju građanima 24 sata, kao i za kvalitetnije obrazovanje i konkurentniju privredu.