Naučnici otkrili novu vrstu „čokoladne žabe“ u prašumi u Novoj Gvineji

Naučnici otkrili novu vrstu „čokoladne žabe“ u prašumi u Novoj Gvineji

Tim australijskih naučnika je u nizinskom delu prašuma Nove Gvineje otkrio znatiželjnu ‘čokoladnu žabu’. Reč je o vrsti koja, za razliku od one koja preferira kopnena staništa, živi na drveću i poznata je po zelenoj boje kože, ali ovu su, zbog specifične smeđe boje nazvali ‘čokoladnom’.

Najsličniji poznati rođak ove vrste žabe (Litoria mira) je australijska zelena žaba.

„Dve vrste izgledaju vrlo slično, ali jedna je zelene boje, a ova novootkrivena vrsta je čokoladne boje“, rekao je Pol Oliver iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost hrane, koji je otkriće opisao u koautorskom radu objavljenom u stručnom časopisu Australian Journal of Zoology.

Po pisanju Australian Journal of Zoology, ‘čokoladna žaba’ ili Litoria mira otkrivena je još 2016. godine i pretpostavlja se da živi na celom području Nove Gvineje.

Stiv Ričards iz Južnog australijskog muzeja ukazao je na to da naučnicima istraživanje ove vrste vodozemaca otežava to što živi u vrlo toplim, močvarnim područjima u kojima žive i krokodili.

„Novu vrstu žabe nazvali smo Litoria mira, što na latinskom znači iznenađujuće ili čudno. Takav smo joj naziv nadenuli jer nas je iznenadilo otkriće vodozemca vrlo sličnog australijskim žabama koje žive na drveću, ali su drugačije boje nego što smo navikli“, pojasnio je Oliver.

Istakao je da je razumevanje biotičke razmene između Nove Gvineje i severne Australije presudno da bi se u potpunosti shvatilo na koji se način širila i smanjivala površina prašume i savane.