Britanski naučnici: Deca podložnija zarazi novim sojem koronavirusa

Britanski naučnici: Deca podložnija zarazi novim sojem koronavirusa

Novi soj koronavisrusa koji se brzo širi Velikom Britanijom, nosi u sebi mutacije na osnovu kojih bi deca mogla da budu podložnija zarazi u odnosu na prethodne sojeve, tvrde britanski načnici. Istovremeno upozoravaju da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji.

Naučnici, koji neumorno rade na otkrivanje uzroka mutacije tvrde da je nova varijanta rizična i za decu, za koju se do sada smatralo da su manje podložna infekciji.

Epidemiolog Nil Ferguson navodi da je broj zaraženih novim sojem koronavirusa među decom mlađom od 15 godina mnogo veći, u poređenju sa brojem zaraženih drugim sojevima virusa u istoj starosnoj grupi, ali nije naveo tačne podatke.

Kako je istakao, postoji mogućnost da se novi soj virusa pojavio tokom novembra, u vreme prvog školskog polugodišta, što može biti razlog zašto nova varijanta više napada decu.

Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tvrdi da mutacije olakšale prodor virusa u ljudske ćelije, pa su samim tim i deca sklonija zarazi, a do sada su odrasli bili lakša „meta“.

„Deca su podložna ovom virusu kao i odrasle osobe, pa možemo, s obzirom na njihov obrazac mešanja, očekivati više zaražene dece“, navela je Berkli. 

Iako je novi virus infektivniji za 50 do 70 odsto, ohrabrujuće je da nije smrtonosniji, niti da izaziva teže oblike bolesti kod dece i odraslih.