Borel: Putin nije uspeo i mora da zaustavi rat u Ukrajini

Borel: Putin nije uspeo i mora da zaustavi rat u Ukrajini

Svi planovi ruskog lidera Vladimira Putina su propali i sada mora odmah da zaustavi ovaj sumanuti rat.

„Ne tražite podelu. Ne pokušavajte da zabijete klin. Mi smo ujedinjeniji nego ikad. Nikada nisam video da su države članice tako ujedinjene i zajedno sa našim transatlantskim partnerima. Putin je verovao da će osvojiti Ukrajinu, nije uspeo. Verovao je da će nas podeliti, nije uspeo. Verovao je da će oslabiti transatlantske odnose i nije uspeo. Sada mora da zaustavi rat“, rekao je Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, uoči neformalnog sastanka šefova država i vlada EU u Versaju, javlja dopisnik Ukrinforma.

On je napomenuo da Rusija vodi agresivni rat protiv Ukrajine bez ikakvog razloga. „Svako može da vidi na svojim TV ekranima šta se dešava. Rusi neselektivno bombarduju ukrajinske gradove, stotine žrtava, civila. Dva miliona izbeglica. Da li smo mi krivi, dva miliona izbeglica? Ne. Rusija vodi rat na način na koji oni rade, kao što su to radili u Siriji, kao što su radili u Čečeniji, bombardujući i uništavajući zemlju“, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, lideri Evropske unije će danas raditi u dva pravca. Prvo, kako nastaviti sa pritiskom na Rusiju da zaustavi ovaj sumanuti rat, i da diplomatskim akcijama, ali i sankcijama, zaustavi ubijanje civila. I, drugi pravac je kako povećati otpornost Evropske unije – energetska zavisnost i vojni kapaciteti. U tom kontekstu, šefovi država i vlada će razgovarati o jačoj ekonomskoj osnovi kako bi se suočili sa izazovom koji Rusija danas stavlja pred nas.

Borel je odgovorio i na pitanja novinara da li bi se EU osećala bezbednije bez ruskog gasa.

„Bićemo mnogo sigurniji. Moramo da trošimo manje gasa, da koristimo manje gasa – klima to zahteva. Jednom, geopolitika i klima idu zajedno“, naglasila je visoka predstavnica EU.

Kako je saopšteno, danas, 10. marta, počinje dvodnevni neformalni sastanak šefova država i vlada EU u Versaju u Francuskoj. Njeno glavno pitanje biće rasprava o situaciji nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine i posledicama zločinačkih akcija Kremlja po ceo sistem evropske bezbednosti i stabilnosti.

Može se dotaknuti i razmatranje ukrajinske molbe za članstvo u Evropskoj uniji.

Ruski predsednik Putin je 24. februara 2022. objavio rat Ukrajini i pokrenuo invaziju velikih razmera. Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, izvodeći masivne napade na stambena područja ukrajinskih gradova i naselja koristeći artiljeriju, višestruke raketne sisteme i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija. Oružane snage Ukrajine i jedinice teritorijalne odbrane odbijaju napad neprijatelja i nanose velike gubitke agresoru. Ruske trupe se suočavaju sa žestokim otporom celog ukrajinskog društva.

Evropska unija uvela je snažan paket sankcija Rusiji kao državi agresoru, čija međunarodna izolacija raste iz dana u dan. Međunarodni krivični sud počeo je da dokumentuje i istražuje ruske ratne zločine u Ukrajini.