Bivši ruski pukovnik kritikuje invaziju na Ukrajinu

Bivši ruski pukovnik kritikuje invaziju na Ukrajinu

U retkim javnim kritikama vođenja ruskih vojnih operacija u Ukrajini, bivši visoki ruski oficir je na državnoj televiziji upozorio da će se situacija pogoršati.

„Hajde da ne pijemo ‘informacione lekove za smirenje’, jer se ponekad šire informacije o nekom moralnom ili psihološkom slomu ukrajinskih oružanih snaga, kao da se približavaju krizi morala ili lomu“, rekao je pukovnik u penziji Mihail Hodarenok u izdanju Rossiia od ponedeljka. One’s 60 Minutes shov. „Ništa od ovoga nije blizu stvarnosti.

Uprkos odbijanju voditelja emisije, Hodarenok je rekao da bi Ukrajina mogla da naoruža milion ljudi.

„S obzirom na to da će evropska pomoć stupiti na snagu u potpunosti i da će 1 milion naoružanih ukrajinskih vojnika moći da se uključi u borbu, moramo da sagledamo ovu realnost bliske budućnosti, i to moramo da razmotrimo u našim operativnim i strateškim proračunima. Situacija za nas će iskreno, pogoršati“, rekao je on.

Hodarenok, redovni komentator u ruskim medijima, takođe je prokomentarisao širu izolaciju Rusije.

„Hajde da sagledamo ovu situaciju u celini sa naše ukupne strateške pozicije“, rekao je on. „Hajde da ne zamahujemo projektilima u pravcu Finske — ovo samo izgleda smešno. Najveći problem naše vojne i političke situacije je što smo u potpunoj geopolitičkoj izolaciji. I ceo svet je protiv nas — čak i ako to ne želimo da priznamo .“

Hodarenok je upozorio pre početka invazije da će biti teže nego što su mnogi očekivali voditi rat u Ukrajini.

U članku u februaru, on je rekao da je „stepen mržnje (koja je, kao što znate, najefikasnije gorivo za oružanu borbu) u susednoj republici prema Moskvi iskreno potcenjen. Niko neće dočekati rusku vojsku hlebom, so i cveće u Ukrajini“.

Ekspert tvrdi da će ruske snage poraziti Ukrajinu u kratkom vremenskom periodu „nemaju ozbiljne osnove“, rekao je on.