Dijalog Beograda i Prištine: Nema razgovora o nacrtu statuta ZSO na sastanku u Briselu

Dijalog Beograda i Prištine: Nema razgovora o nacrtu statuta ZSO na sastanku u Briselu

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, izjavio je da tokom današnjeg sastanka u Briselu sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom nije razgovarao o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, iako je potvrdio da je to bilo na dnevnom redu.

Bisljimi je novinarima, nakon sastanka, rekao da Priština neće započeti rad na formiranju ZSO bez potpisivanja tri sporazuma. Istakao je da je najvažnija tačka sastanka bila rasprava o finalizaciji nacrta redosleda Osnovnog sporazuma od 17. februara i aneksa za njegovu implementaciju od 18. marta.

Govoreći o pitanju nestalih lica, Bisljimi je naveo da je dokument smatran usvojenim nakon što je prištinska strana prihvatila amandman. Takođe, istakao je da su razgovarali o sporazumima o energetici, gde je Lajčak izrazio optimizam oko potpisivanja sporazuma u narednoj nedelji.

Bisljimi je dodao da su razmatrali dodatne korake za Srbe nakon zamene registarskih tablica, kao i naredne korake za održavanje vanrednih izbora. Nije bilo razgovora o budućim sastancima, ali Lajčak želi poseban sastanak o primeni prethodnih sporazuma.