Vladika Grigorije: Apele medicinskih radnika namerno su odbijali i neki crkveni velikodstojnici

Vladika Grigorije: Apele medicinskih radnika namerno su odbijali i neki crkveni velikodstojnici

Vladika diseldorfski i nemački Grigorije izjavio je da su neki teolozi i crkveni velikodostojnici namerno odbijali apele medicinskih radnika o uzdržavanju od svega što bi moglo pogoršati situaciju zbog korone, „glumeći hrabrost i pozivajući se na veru“, i ocenio da to „otvoreno treba priznati“.

„Dok su nas najbolji sveštenici i teolozi upozoravali i pozivali nas na brigu i staranje o drugima, pojedinci su nastupali tako samouvereno, kao da znaju sve o svemu, govoreći o konkretnim ljudima koji umiru kao o zanemarivim brojkama“, rekao je vladika Grigorije u autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NiN.

On je dodao da niko od njih, dok su sve to govorili „pokazujući hrabrost isključivo na rečima“, nije otišao ni u jednu kovid bolnicu ili ambulantu „da tamo pokaže hrabrost i ljudskost na delu“.

„I kako su pojedini autori već lepo primetili, nijedan od takvih, kada bi se sam zarazio, nije odbio ne samo lekarsku pomoć, već ni povlašćeni tretman, nimalo ne misleći pritom o drugima, nesrećnim i potrebitim bližnjima, kojima su životne okolnosti takve da nisu mogli izbeći da se zaraze, a koji su zbog tudje neodgovornosti i sebičluka ostali bez mogućnosti da se leče, budući da je ionako ograničen broj mesta rezervisan za privilegovane“, napisao je vladika Grigorije.

Kako je dodao, „ponekad su, doduše, takvi neodgovorni stavovi i postupci plod neznanja ili nekog podsvesnog straha njihovih počinilaca, pa im se može i treba oprostiti“.