U Pompeji nadjeni ostaci dva muškarca, verovatno bogataša i roba

U Pompeji nadjeni ostaci dva muškarca, verovatno bogataša i roba

Arheolozi su na mestu nekadašnjeg drevnog grada Pompeja pronašli skeletne ostatke dva muškarca, verovatno bogataša i njegovog roba, za koje se veruje da su poginuli u erupciji vulkana Vezuv pre oko 2.000 godina.

Zvaničnici arheološkog nalazišta Pompeja u Italiji saopštili su danas da su delovi lobanja i kostiju dva muškarca pronadjeni tokom iskopavanja ostataka nekada raskošne vile s panoramskim pogledom na Sredozemno more, na obodu Pompeje, grada uništenog u vulkanskoj erupciji 79. godine nove ere.

U toj oblasti je 2017. godine iskopana štala sa ostacima tri konja.

Arheolozi su naveli da su dva muškarca očigledno uspela da pobegnu od prvobitnog pepela iz Vezuva, ali da su stradali narednog jutra u jakoj vulkanskoj eksploziji.

Sudeći po kostima lobanje i zubima, jedan od muškaraca bio je mlad, verovatno je imao izmedju 18 i 25 godina, i kod njega su uočena oštećenja kičme. Zbog tog otkrića arheolozi su pretpostavili da je bio rob koji je naporno radio.

Drugi muškarac je, kako se procenjuje, imao izmedju 30 i 40 godina i umro je sa rukama na grudima i raširenih nogu. U blizini njegovog lica pronadjeni su fragmenti bele boje, verovatno ostaci srušenog zida.

Oba kostura pronadjena su u sobi pored podzemnog hodnika koji je vodio do gornjeg nivoa vile.

Osana navodi da su muškarci tu verovatno našli sklonište, verujući da su bolje zaštićeni u podzemnom prostoru, ali da je „vulkanski oblak ujutro 25. oktobra 79. godine zahvatio Pompeju i ubio svakog ko mu se našao na putu“.