U Hramu Svetog Save u toku je bogosluženje posle kojeg će biti sahranjen patrijah Irinej

U Hramu Svetog Save u toku je bogosluženje posle kojeg će biti sahranjen patrijah Irinej

U Hramu Svetog Save počelo je bogosluženje posle kojeg će u kripti biti sahranjen poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u ovom trenutku najstariji po rangu član Sinoda i zajedno sa njim više episkopa SPC, kao i  drugi čovek Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion, predsednik  Odeljenja za spoljne crkvene odnose. Najavljeno je i učešće i predstavnika drugih pravoslavnih Crkava.

Planirano je da se tokom liturgije obrati episkop bački Irinej, član Sinoda, a nakon opela mitropolit Hrizostom i protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu u kojem je patrijarh Irinej ustoličen kao poglavar Crkve. Nakon toga obratiće se, kako je najavljeno, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sinod je pozvao gradjane da se pridržavaju epidemioloških mera, a ispred hrama su postavljena dva video bima kako bi mogli da prate bez ulaženja. Veći broj onih koji služe ne nosi maske.

Sinod je saopštio da je, u skladu sa Ustavom SPC, preuzeo dužnost patrijarha, uz predsedavanje mitropolita Hrizostoma, dok se ne izabere novi poglavar.