Tiodorović: Smirivanje situacije od sredine decembra, Crni petak će nas skupo koštati

Tiodorović: Smirivanje situacije od sredine decembra, Crni petak će nas skupo koštati

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da će krajem naredne sedmice ili od sredine decembra doći do postepenog smirivanja epidemiološke situacije.

On je za RTS izjavio da do Nove godine treba da dodje do uočljivijeg pada broja novozaraženih i da bi Srbija u 2021. godinu trebala da udje „sa znatno boljom situacijom“.

„Za potpuno smirivanje situacije ipak je neophodna vakcina… A do proleća će morati da traju mere očuvanja zdravstvenog sistema“, kazao je Tiodorović.

On dodaje da će sa stanovišta popunjenosti kapaciteta i stope umiranja, sedmica pred nama biti teška, a najveću opasnost vidi u posledicama takozvanog „Crnog petka“, kada je veliki broj gradjana zbog popusta u prodavnicama stajao u redovima.

„Pogledajte zapad, pogledajte Sloveniju. Tamo Crni petak nije postojao. To ne predstavlja ni jedan promil što se ekonomske koristi tiče, a od neprocenjive je štete za organizovanosti zdravstvene službe i očuvanja zdravlja. U ovom trenutku je zdravlje najvažnije i po cenu ekonomije“, kazao je Tiodorović.