SZO pozvala članice na jačanje kontrole o korona virusu u Evropi

SZO pozvala članice na jačanje kontrole o korona virusu u Evropi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je svoje članice u Evropi da „pojačaju kontrolu“ zbog pojave novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji, saopštio je večeras evropski ogranak te organizacije.

Novi soj virusa registrovan je u Velikoj Britaniji, ali i nekim drugim zemljama devet slučajeva u Danskoj, i po jedan slučaj infekcije u Holandiji i Australiji, navela je SZO.

Nekoliko evropskih zemalja odlučilo je danas da obustavi vazdušne veze sa Vellikom Britanijom posle otkrića novog soja korona virusa koji je „van kontrole“.

SZO je navela da prema prvim saznjanima, ta varijanta korona virusa bi mogla da bude zaraznija i mogla bi da ugrozi efikasnost neki dijagnostičkih metoda.

Organizacija je dodala da nema dokaza da je novi soj korona virusa ozbiljniji oblik od COVID-19. Navodi se da će biti dostupne informacije čim se dobija „jasnija slika karakteristika“ nove varijante korona virusa.

„Širom Evrope, gde je prenos (korona virusa) široko rasprostranjen, zemlje moraju da pojačaju svoje postupke kontrole i prevencije“, navela je SZO.