Stevanović: Zdravstveni sistem napregnut do krajnjih granica

Stevanović: Zdravstveni sistem napregnut do krajnjih granica

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović upozorio je danas da je zdravsteni sistem napregnut „do krajnjih granica“ i da su angažovani „poslednji kapaciteti“ a da time nije ugroženo lečenje bolesnika koji nisu oboleli od virusa korona.

On je posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom rekao da je priliv pre svega teško obolelih od kovid 19, koji zahtevaju kiseoničnu terapiju i hitno bolničko zbrinjavanje, ogroman.

„Broj je jedan dan malo manji, jedan malo veći ali je suviše veliki da možemo da obezbedimo dobar stepen funkcionisanja zdravstvenog sistema . Svakog dana se preraspodeljuju bolesnici, trudimo se da svakom obezbedimo mesto i da dobije adekvatnu terapiju shodno težini kliničke slike“, rekao je Stevanović.

Dodao je da „moramo da prihvatimo da je virus taj koji upravlja našim životima i sistemom a da mi možemo samo malo da kormilarimo u tome“.

„Apelujem još jednom na one koji ne poštuju mere, koji ne veruju da virus postoji, koji misle da je to nešto što se dešava nekom drugom… Dešava se ovde, danas, dešava se nama“, kazao je direktor Infektivne klinike.