Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

 Skupština Srbije je večeras usvojila izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Na osnovu tih novina će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Predložene izmene i dopune zakona podržalo je 189 poslanika, jedan je bio protiv, jedan uzdržan, a jedan prisutni poslanik nije glasao.

Usvojena je i odluka da zbog postojanja opravdanih razloga zakon stupi na snagu i ranije od uobičajenog roka od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Uoči glasanja, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da se nada da će izmene i dopune zakona zaustaviti širenje epidemije i „sačuvati naš zdravstveni sistem i zdravlje i živote naših gradjana“.

Usvojenim izmenama, komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor moći će ubuduće da napišu kaznu od 5.000 dinara na licu mesta fizičkom licu koje ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu, dok će kazne za pravna lica iznositi od 50.000 do 300.000 dinara u zavisnosti od toga koju odredbu krše.