Šabić: Sumnjivo je to što Krizni štab odlaže konferencije za novinare

Šabić: Sumnjivo je to što Krizni štab odlaže konferencije za novinare

Bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je danas da je nedopustivo i neodgovorno to što Krizni štab već dve nedelje nije održao konferenciju za novinare.

Poslednja konferencija je održana 13. novembra kada je na pitanja novinara odgovarao državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Djerlek.

Šabić je agenciji Beta kazao da je očigledno da već duže vreme postoji ozbiljan problem sa zvaničnim podacima o krizi izazvanoj kovidom-19. Prema njegovim rečima, neodgovorno je da se konferencija za novinare „pompezno“ najavljuje tri dana unapred, da bi na kraju bila otkazana.

„Radi se o kršenju elementarnih pravila o komunikaciji izmedju vlasti i gradjana i to je apsolutno neodrživo. To je ispod svakog minimuma onoga što vlast na osnovu Zakona o dostupnosti informacija duguje gradjanima“, ocenio je Šabić.

Dodao je da je sve informacije o javnim nabavkama medicinske opreme u vreme pandemije Vlada Srbije proglasila tajnom, što je takodje kršenje zakona i izaziva sumnju kod gradjana.