Ružić: Nema razloga za paniku i prelazak na onlajn nastavu

Ružić: Nema razloga za paniku i prelazak na onlajn nastavu

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je jutros da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto zaštite od širenja korone, kao i da u pojedinim okruzima ta zaraza nije uopšte ušla u škole.

„Tako da nema razloga ni za paniku ni za prelazak na onlajn nastavu“, rekao je Ružić, za Radio televiziju Srbije (RTS) i dodao da se situacija prati.

Navodeći da su škole pokazale kao najsigurnije mesto, on je rekao da se pokazalo da u njima ne dolazi do procesa transmisije samog virusa, već da virus dolazi spolja.

Što se tiče konkretnih brojki koliko je zaraženih učenika, rekao je da Institut „Batut“ ima detaljne podatke, ali da je u osnovnim školama taj procenat negde oko 0,1 odsto na nivou čitave Srbije.

Naglasio je da od početka postoji mogućnost roditelja koji žele da se opredele da njihova deca nastavu prate onlajn.

„Do sada je taj procenat u startu bio nekih 4 procenta, u septembru 2,7 odsto, sada kada je počeo blagi rast sada je 3,3 odsto, ali to samo govori da roditelji u velikoj meri imaju poverenje u prosvetni sistem“, dodao je Ružić.

Na pitanje koja je to crvena linija kada će morati da se predje na onlajn nastavu, Ružić je kazao da postoje jasni protokoli i pravilnici koji se preduzimaju.

„Ono što je važno to je da će uvek zdravstveni deo Kriznog štaba biti vlastan da predloži te mere. Za sada tog razloga zaista nema“, istakao je.

Ukazao je da se medju nastavnim osobljem beleži blagi rast zaraženih i da će i taj podatak uticati na predlog novih mera.

„Ukoliko dodje do nekog velikog rasta u redovima prosvetnih radnika biće problem organizovati sam proces sticanja znanja“, rekao je Ružić.

On je ukazao je da je važno da roditelji budu pažljivi i obazrivi kako bi sprečili da „korona udje u obrazovni sistem na velika vrata“.

„Mislim da su ove mere od juče na neki način i signal i alarm za sve nas odrasle da povedemo računa kako se ponašamo i da li poštujemo mere“, ocenio je Ružić.