Rusija će vratiti BiH poklonjenu ukrajinsku ikonu radi ispitivanja porekla

Rusija će vratiti BiH poklonjenu ukrajinsku ikonu radi ispitivanja porekla

Rusija je objavila danas da će vratiti BiH ikonu iz Luganska koja joj je poklonjena, na šta se žalila Ukrajina, da bi se moglo utvrditi njeno poreklo uz pomoć Interpola, prenosi agencija Frans pres.

Član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poklonio je pozlaćenu ikonu iz Luganska ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu prilikom njegove posete Bosni protekle nedelje.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je danas za Frans pres da će ikona biti vraćena Bosni da bi se mogla ustanoviti njeno poreklo uz pomoć Interpola.

U Ministarstvo spoljnih poslova BiH stigla je nota Ambasade Ukrajine zbog pozlaćene ikone koju je Dodik poklonio Lavrovu, prenela je je u četvrtak ministarka Bisera Turković. Ona je tu informaciju prosledila Tužilaštvu BiH koje je formiralo predmet u vezi sa ikonom iz Luganska.

Turković je rekla da se Ambasada Ukrajine traži od BiH sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganska koja je bila u posedu Milorada Dodika pre no što ju je poklonio Lavrovu.

Ona je navela da Tužilaštvo BiH, na osnovu ukrajinske note, ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posed ukradene ukrajinske imovine.

Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona iz Luganska, stara 300 godina, deo kulturne baštine te zemlje.