Potpisan sporazum o pomoći EU Srbiji u procesu vakcinacije

Potpisan sporazum o pomoći EU Srbiji u procesu vakcinacije

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici (Fabrizi), ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktorka UNOPS kancelarije Mikela Telatin potpisali su sporazum o dodatnoj pomoći srpskom zdravstvenom sistemu, u odgovoru na pandemiju virusa Kovid-19, saopštio je danas EU Info centar.

Fabrici je rekao da je od izbijanja pandemije Kovid-19, EU podržala Srbiju sa više od 15 miliona evra.

„Još u martu to je bila hitna pomoć za suočavanje sa novonastalom pandemijom, u vidu respiratora, zaštitnih maski, kiseonika i trijažnih kontejnera. U julu je EU finansirala zapošljavanje dodatnih 200 srpskih medicinskih radnika na period od šest meseci kao pomoć da se smanji pritisak na zdravstveni sistem. Takodje, EU obezbedila je potpuno opremljena vozila hitne pomoći“, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, sada se pokreće treći paket podrške, koji će pomoći Srbiji da nastavi da se bori protiv pandemije, posebno u ovoj novoj fazi vakcinacije.

Obezbedjujući ukupno 46 dodatnih sanitetskih vozila i specijalnih transportnih vozila, kao i 67 različitih vrsta zamrzivača i frižidera, EU omogućava kapacitete za distribuciju vakcina širom Srbije, kao i njihovo skladištenje u adekvatnim hladnjacima.

Istovremeno će se produžiti angažovanje 200 medicinskih radnika za još tri meseca kako bi se povećali ljudske kapacitete tokom procesa imunizacije koji sada započinje, navodi se u saopštenju.

Uz olakšavanje procesa vakcinacije, ovaj sporazum će se pobrinuti i za neke od najugroženijih grupa. Pripadnici romske zajednice i beskućnici dobiće 3.600 paketa sa namirnicama, a oko 5.000 škola i vrtića u Srbiji dobiće dezinfekcione aparate.

„EU podržava Srbiju od samog izbijanja pandemije. Naš prioritet je jači zdravstveni sistem koji je sada sposoban i da upravlja vakcinacijom. Ovo je solidarnost EU na delu“, rekao je Fabrici.