Panić: Zaraženo dva ili tri puta više zdravstvenih radnika od zvaničnog broja

Panić: Zaraženo dva ili tri puta više zdravstvenih radnika od zvaničnog broja

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić ukazao je da se realna brojka zaraženih zdravstvenih radnika dobije kada se zvanična cifra od deset odsto pomnoži sa dva možda i tri puta, i da je to veliki problem u borbi protiv korone.

„Nama je sinoć na dežurstvo došao psihijatar. Dobrovoljno se javio i došao. Sada je situacija takva da će morati da se angažuju svi. Ima situacija kada psihijatar ne zna ili ne može da zbrine pacijenta, pa je neko od nas sa njim u smeni, ali bar može da prepozna kovid i uradi administraciju“, rekao je Panić za novi broj nedeljnika Vreme.

Panić je rekao da su on i kolege već u situaciji kada razmatraju mogućnost da zaraženi zdravstveni radnici koji nemaju izraženu kliničku sliku ostanu da rade.

„Nama je ‘Batut’ pre sedam dana poslao preporuku za testiranje zdravstvenih radnika u kojoj stoji da se testiraju kada se pojave simptomi. Lekari se testiraju tek kada se razbole. Znači, ne testiraju se rizični kontakti, oni kod kojih postoji sumnja da su inficirani“, naveo je Panić.

„Pojedini zdravstveni radnici zbog toga idu privatno da se testiraju, jer maltene ne možemo da dodjemo na red. U našem kovidu u Kraljevu se poslednjih dana najmanje četvoro ili petoro razbolelo, a niko od ostalih nije testiran. Svi smo ostali da radimo, čak i koleginica čiji je muž bolestan, a imaju dvoje male dece“, rekao je Panić.

Kako je naveo, uskoro će lekari doći u situaciju da spavaju u bolnici, jer neće imati vremena da dodju od kuće kad su potrebni, a kako je rekao, brže je da ih probude dok su u bolnici, nego da „doleću od kuće“.