NVO: ‘Batut’ ignorisao rešenje Poverenika da dostavi podatke o obolelim i preminulim od COVID-19

NVO: ‘Batut’ ignorisao rešenje Poverenika da dostavi podatke o obolelim i preminulim od COVID-19

Institut Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ nije do danas odgovorio po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koje im je dostavljeno 4. septembra.

Tim rešenjem se nalaže da tražene informacije o testiranim, obolelim i preminulim licima iz informacionog sistema COVID-19 budu dostavljene u roku od sedam dana. To je danas saopštila Fondacija za otvoreno društvo Srbija, u ime Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Ta nevladina organizacija je navela da je još sredinom jula, uz podršku više desetina organizacija gradjanskog društva i medija, Institutu „Batut“ podnela zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, s ciljem objavljivanja pouzdanih informacija o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali da odgovor tada nije dobila.

Umesto toga što je traženo, “ ‘Batut’ je u odgovoru na zahtev organizacije civilnog društva uputio na sajt Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu“.

Iz odgovora te Kancelarije „nedvosmisleno proizlazi da podaci kojima raspolaže taj organ nisu potpuni, odnosno, da se na sajtu te Vladine Kancelarije ne objavljuju podaci koji bi bili preuzeti direktno iz baze Informacionog sistema COVID-19, koji je uspostavljen na osnovu zaključka Vlade“, piše organizacija i navodi da su se tada obratili Povereniku za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, rešavajući po žalbi 90 udruženja, rešenjem naložio da „Batut“ dostavi tražene informacije u roku od sedam dana.

„Institut ‘Batut’ je rešenje primio 4. septembra, ali ni posle gotovo mesec dana nije postupio po nalogu Poverenika. Koalicija je podnela Povereniku predlog za sprovodjenje rešenja“, navodi se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *