Niš: Oboleli od leukemije dva i po meseca bez terapije, nadležni obećavaju brzo rešenje

Niš: Oboleli od leukemije dva i po meseca bez terapije, nadležni obećavaju brzo rešenje

Oboleli od hronične mijeloidne leukemije u Nišu, koji su bez lekova ostali pre dva i po meseca, trebalo bi da dobiju neophodnu terapiju u narednih pet do sedam dana, najavio je vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u tom graduZoran Perišić.

„Danas sam imao sastanak sa zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su zaduženi za nabavku lekova sa ‘C’ liste. Imam obećanje da će to biti uradjeno u narednih pet do sedam dana“, izjavio je Perišić na konferenciji za novinare.

Udruženje za pomoć u lečenju hronične mijeloidne leukemije Srbije podnelo je 19. novembra opomenu pred utuženje Kliničkom centru Niš i tadašnjem direktoru te ustanove Zoranu Radovanoviću jer nisu obezbedili neophodne lekove za pacijente iz tog grada.

U opomeni je navedeno da Komisija za odobravanje hematoloških lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) redovno odobrava lekove i pacijentima iz Niša, čime hematologija Kliničkog centra redovno i uredno obavlja svoj deo posla, ali je problem što sam Klinički centar ne nabavlja potrebne lekove.

Uz upozorenje da uskraćivanje terapije dovodi do progresije bolesti i neizvesnog ishoda lečenja, udruženje je najavilo da će, ukoliko Klinički centar ne obezbedi lekove, podneti tužbu za nečinjene da se lek nabavi.