Naučnici otkrili novu supstancu protiv raka tragajući za lekom protiv Covida-19

Naučnici otkrili novu supstancu protiv raka tragajući za lekom protiv Covida-19

Naučnici sa Fakulteta za hemiju i farmaciju Federalnog univerziteta Severnog Kavkaza (NCFU) zajedno sa američkim kolegama, dok su tragali za lekom protiv infekcije korona virusom, otkrili su supstance koje potencijalno mogu da se koriste protiv neuroblastoma. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Organska i Biomolekularna Hemija (Organic & Biomolecular Chemistri).

„Istraživači su opisali sintezu supstance koja će čovečanstvu pomoći u borbi protiv neuroblastoma, jedne od najopasnijih vrsta karcinoma. U početku su hemičari pokušavali da dobiju jedinjenja za borbu protiv Kovid-19, medjutim, antikancerogeno dejstvo ovih supstanci je daleko veće“, preneo je danas TASS saopštenje službe za saradnju sa medijima NCFU.

Istraživanje je sprovedeno pod vodjstvom profesora organske i analitičke hemije NCFU Nikolaja Aksenova i Aleksandra Aksenova zajedno sa Državnim univerzitetom u Teksasu. Metoda korišćena u ovom istraživanju naziva se reakcija Aksenov i otkrivena je 2010. godine. „(Reakcija) se zasniva na uvodjenju aminske grupe u aromatičnu supstancu i veoma obećava“, naveo je profesor Aleksandar Aksenov.

Neuroblastom je maligno oboljenje u kom ćelije raka nastaju u nervnom tkivu nadbubrežne žlezde, nervnih struktura vrata, grudnog koša ili kičmene moždine.

Istraživanje je sprovedeno u okviru grantova Ruske fondacije za osnovna istraživanja i Američkog nacionalnog instituta za zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *