Kon: Moramo da pojačamo mere, kontrole trebale da budu usmerene na rizična mesta

Kon: Moramo da pojačamo mere, kontrole trebale da budu usmerene na rizična mesta

Epidemiolog Predrag Kon danas je potvrdio da je na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa medicinski deo tog tela tražio skraćenje rada većine komercijalnih objekata do 17 časova, kao i da su lekari „jasno rekli da se sastanak ne može završiti bez pojačavanja kriznih mera“.

On je gostujući na TV Pink rekao da je Srbija u lošijoj situaciji da suzbije širenje korona virusa nego što je bila pre oktobra, te da zvaničnu odluku o tim merama očekuje „u toku dana ili sutra“.

Kon je dodao i da se mora voditi računa o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizičnija za širenje COVID-19. Epidemiolog je naveo da je Srbija u borbi protiv korona virusa „dobro stajala do sredine oktobra“, kao i da je povećanje broja zaraženih počelo nešto ranije, 4. oktobra, a da je brzina prenošenja ukazala da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane.

„Tada je (manjak kontrola) objašnjavan nedostacima propisa… Za to smo čekali i Izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od zarazne bolesti, kojim su, na primer, uvedeni pojmovi kućna izolacija i kućni karantin“, rekao je Kon.