Britanski zvaničnik: Nova varijanta korona virusa ubrzava širenje zaraze

Britanski zvaničnik: Nova varijanta korona virusa ubrzava širenje zaraze

Britanski premijer Boris Džonson održao je danas hitan sastanak sa članovima Vlade nakon što su njegovi naučni savetnici rekli da nova varijanta korona virusa ubrzava širenje infekcija.

Glavni britanski zdravstveni zvaničnik Kris Viti rekao je da grupa savetnika Vlade za borbu protiv pandemije korona virusa smatra da novi soj virusa može brže da se širi, na osnovu preliminarnog modelovanja podataka i naglog rasta stope učestalosti zaraze na jugu Engleske.

Viti je kazao da za sada nema dokaza koji bi ukazali da je nova varijanta virusa smrtonosnija ili da može negativno da utiče na vakcine i dosadašnje načine lečenja.

„Upozorili smo Svetsku zdravstvenu organizaciju i nastavljamo da analiziramo dostupne podatke kako bismo povećali razumevanje situacije“, naveo je Viti.

Britanski ministar zdravlja prvi je ove nedelje govorio o novoj varijanti korona virusa, navodeći da se veruje da je povezana sa naglim skokom broja zaraženih na jugu i jugoistoku Engleske.

Očekuje se da će Džonson danas objaviti stupanje na snagu strožih mera radi suzbijanja zaraze korona virusom, za London i jug Engleske.

Prema dosadašnjim merama, zabranjeni su skupovi na otvorenom, a restorani i pabovi mogu samo da spremaju hranu za poneti. Prodavnice i dalje rade.