Agencija UN uklonila kanabis i smolu kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika

Agencija UN uklonila kanabis i smolu kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika

Komisija UN za opojne droge odlučila je danas da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa koja se koristi za proizvodnju hašiša.

Odluka Komisije sa sedištem u Beču mogla bi da utiče na globalnu industriju medicinske marihuane.

Kanabis će medjutim ostati u kategoriji droga koje su pod manje strogim režimom kontrole, tako da današnje glasanje članicama UN ne omogućava da legalizuju marihuanu u okviru medjunarodnog sistema kontrole narkotika.

Za uklanjanje kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije prema Jedinstvenoj konvenciji o opojnim drogama, glasalo je 27 članova Komisije, 25 je bilo protiv, a jedan uzdržan, navela je agencija UN.

Na osnovu te Konvencije iz 1961. godine, medjunarodnog sporazuma o zabrani proizvodnje i snabdevanja odredjenim drogama, kanabis i smola kanabisa do sada su bili u Četvrtoj kategoriji, zajedno s heroinom i drugim opioidima.

Isključivanjem kanabisa i smole kanabisa iz Četvrte kategorije, podgrupe Prve kategorije, Komisija je postupila po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

Komisija UN je glasala i da kanabis i smola kanabisa ostanu u Prvoj kategoriji, u kojoj su izmedju ostalog kokain, metadon, fentanil, opijum i morfijum.

Kanada i Urugvaj su jedine dve države koje su legalizovale i prodaju i korišćenje kanabisa u rekreativne svrhe, dok su mnoge zemlje širom sveta dekriminalizovale posedovanje marihuane.

Stručnjaci navode da bi uklanjanje kanabisa iz kategorije najopasnijih narkotika moglo da dovede do slabljenja medjunarodnih kontrola medicinske marihuane.