Berlinska domaćinstva se suočavaju sa ogromnim skokom cena gasa

Berlinska domaćinstva se suočavaju sa ogromnim skokom cena gasa

Nameti rastu dok EU pokušava da se udalji od ruske energije.

Prosečna porodica u Berlinu povećaće račun za gas za neverovatnih 26 odsto od maja, izvestile su u četvrtak RIA Novosti, pozivajući se na berlinskog dobavljača energije GASAG. Očekuje se povećanje cena gasa širom Nemačke i ostatka Evrope dok EU priprema planove za postepeno ukidanje ruskih snabdevanja energentima.

„Trenutna dešavanja i događaji obezbeđuju stalan rast nabavnih cena. Zbog toga ćemo povećati cene gasa od 01.05.2022.“, navodi se u saopštenju na sajtu kompanije.

GASAG je takođe suspendovao sve nove ugovore o električnoj energiji i gasu, pozivajući se na rastuće cene nabavke i nemogućnost da ponudi fer cene novim klijentima, rekao je u četvrtak Berliner cajtung, a prenosi provajder.

Razvoj događaja dolazi u trenutku kada EU planira da postupno ukine isporuke ruske energije, uključujući gas, zbog rata u Ukrajini. EU i SAD uvele su četiri runde sankcija bez presedana Moskvi, a Vašington je ranije ove nedelje zabranio sav uvoz ruskih energenata. EU se obavezala da će biti potpuno oslobođena zavisnosti od ruskog gasa pre 2030. Moskva trenutno zadovoljava 40% potreba EU za prirodnim gasom i čini 25% njenog uvoza sirove nafte.

Mađarska se izjasnila protiv sankcija ruskom energetskom sektoru, koje će, prema rečima ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, predstavljati neproporcionalno opterećenje građanima. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel zatražio je od građana da isključe grejanje u svojim domovima, kao način smanjenja zavisnosti od ruskog gasa.

Cene gasa u Evropi teško su pogođene aktuelnom krizom, a u ponedeljak su dostigle najviši nivo od 3.900 dolara za 1.000 kubnih metara. Pre godinu dana cene su se kretale oko 250-300 dolara za 1.000 kubnih metara, pišu RIA Novosti. Ruski energetski gigant Gasprom insistira da ispunjava svoje ugovorne obaveze tako što održava protok gasa u Evropu na maksimalnom nivou i da nije odgovoran za povećanje cena.