„Batut“ objavio šta sve treba da znamo o majmunskim boginjama

„Batut“ objavio šta sve treba da znamo o majmunskim boginjama

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je šta treba znati o majmunskim boginjama i koje su mere prenvencije.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ naveo je među ključnim karakteristikama da majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, koji pripada rodu Ortopoxvirus-a iz porodice Poxviridae.

U periodu od 13. do 21. maja, u 12 neendemskih zemalja u svetu je registrovano 28 slučajeva sumnje i 92 potvrđena slučaja majmunskih boginja.

Ovo oboljenje iz grupe zoonoza se javlja prvenstveno u tropskim kišnim šumama centralne i zapadne Afrike sa povremenim unosom u druge regione.

Kliničke manifestacije najčešće uključuju: groznicu, osip i otečene limfne čvorove, a bolest može dovesti do niza komplikacija.

Bolest je obično samoograničavajuća sa simptomima koji traju od dve do četiri nedelje.

Virus se prenosi na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom, ili preko kontaminiranih predmeta (u bliskom kontaktu sa kožnim promenama, telesnim tečnostima, respiratornim kapljicama i kontaminiranim predmetima kao što je posteljina).

Klinička slika majmunskih boginja podseća na kliničku sliku velikih boginja, srodnu ortopoksvirusnu infekciju koja je proglašena iskorenjenom širom sveta 1980. godine. Majmunske boginje su manje zarazne od velikih boginja i izazivaju manje teško obolenje.

Vakcine koje su korišćene tokom programa eradikacije velikih boginja takođe su pružale zaštitu i od majmunskih boginja, ali treba imati u vidu da je vakcinacija protiv velikih boginja prestala da se primenjuje masovno 1980. godine i da vakcinalni imunitet nije doživotan i potpun. Proizvedene su i novije vakcine od kojih je jedna odobrena za prevenciju majmunskih boginja.

Antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja takođe je licenciran za lečenje majmunskih boginja.