Autobus koji je izgoreo u Bugarskoj nije imao licencu za prevoz putnika

Autobus koji je izgoreo u Bugarskoj nije imao licencu za prevoz putnika

Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije saopštilo je večeras da autobus koji je izgoreo u Bugarskoj sa 45 žrtava nije imao licencu za prevoz putnika i da je zato vlasniku tog vozila firmi „Besa trans“ oduzeta dozvola za rad.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo za transport i veze je utvrdilo da za taj autobus sa registracijom „SK-0284-BA“ nije izdat izvod iz licence za obavljanje slobodnog prevoza putnika, niti za bilo kakav drugi javni prevoz putnika.

To vozilo, ističe se, „nije evidentirano u elektronskoj evidenciji izdatih licenci za obavljanje javnog unutrašnjeg i/ili medjunarodnog prevoza putnika koju vodi Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije“.

Napominje se da u tom ministarstvu firma „Besa trans“ ima registovana četiri licencirana autobusa, ali da je utvrdjeno da vozilo koje je učestvovalo u jučerašnjoj nesreći nije medju njima, nakon što je policija zvanično dostavila podatke o kojem se autobusu radi.

„U skladu za Zakonom o prevozu u putničkom saobraćaju, a zbog nedostataka koji je utvrdilo Ministarstvo za transport i veze, a ujedno i da bi se sprečilo bilo kakvo drugu delovanje te firme koje bi moglo da izazove negativne posledice, firmi ‘Besa trans BTB’ se oduzima licenca za rad, odnsno zabranjuje se vršenje delatnosti“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, ta firma je dužna da u Ministarstvu odmah deponuje licence za obavljanje medjunarodnog prevoza putnika i izvode iz licenci za obavljanje medjunanarodnog prevoza putnika.

„Dodatno, Vlada Severne Makedonije je na poslednjoj sednci (juče) zadužila Državni saobraćajni inspektorat da obavi vanredni inspekcijiski nadzor prevoznika ‘Besa trans BTB'“, navodi se u saopštenju Ministarstva za transport i veze.

Ministar saobraćaja Blagoj Bočvarski sinoć je saopštio da je započet postupak za oduzimanje licence firmi „Besa trans“, jer se došlo do saznanja da je taj skopski prevoznik obavljao medjunarodnodni prevoz autobusom koji nema izvod licence za medjunardni prevoz putnika.

U tom autobusu „Besa transa“, koji se u utorak rano ujutru zapalio na autoputu u blizini Sofije na povratku sa turističke ture iz Istanbula, poginulo 45 makedonskih državljana, medju kojima 12-oro dece.

//