Američka vojska uspostavlja liniju komunikacije sa Rusijom kako bi izbegla bilo kakve incidente u blizini Ukrajine

Američka vojska uspostavlja liniju komunikacije sa Rusijom kako bi izbegla bilo kakve incidente u blizini Ukrajine

SAD i Rusija uspostavile su komunikacioni kanal gde dve strane mogu da obaveštavaju jedna drugu o svim potencijalnim operacijama koje bi mogle biti u neposrednoj blizini kako bi izbegle bilo kakve moguće pogrešne procene u blizini Ukrajine.

„Ministarstvo odbrane je nedavno uspostavilo liniju za dekonflikaciju sa ruskim Ministarstvom odbrane 1. marta u cilju sprečavanja pogrešnih procena, vojnih incidenata i eskalacije“, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane u saopštenju. „Sjedinjene Države zadržavaju brojne kanale za razgovore o kritičnim bezbednosnim pitanjima sa Rusima tokom nepredviđenih ili vanrednih situacija.

Komunikaciona linija je u osnovi razmena telefonskih brojeva između obe strane radi brzog pristupa. Američka strana će biti izbačena iz operativnog centra američke Evropske komande u Štutgartu u Nemačkoj, dok se očekuje da će ruska strana biti koordinirana iz Ministarstva odbrane u Moskvi, rekao je drugi visoki zvaničnik odbrane.

SAD su htele kanal komunikacije jer američke i ruske trupe sada deluju na takozvanom istočnom krilu blizu vazdušnog prostora Ukrajine i Belorusije gde ruske snage stoje i napadaju.

Drugi zvaničnik nije znao koji bi događaji konkretno mogli da izazovu telefonski poziv na bilo kojoj strani, ali opšta ideja je da se osigura da „možemo smanjiti rizik od pogrešne procene i potencijalnog nesporazuma“ s obzirom na potencijalnu blizinu snaga. Takođe nije odmah bilo jasno u kojoj meri će NATO avioni biti uključeni u sporazum. Takođe nije jasno da li su uključeni američki i ruski brodovi.

Vazdušne operacije su posebno zabrinute zbog velike brzine i relativno kratkih razdaljina na kojima bi moglo doći do susreta s obzirom da ruski avioni deluju u blizini područja gde se nalaze američke trupe u Poljskoj, Rumuniji i baltičkim zemljama.

Uspostavljanje sporazuma je posebno vredno pažnje jer su do sada zvaničnici Pentagona rekli da nisu imali nikakvu direktnu komunikaciju sa ruskim kolegama od invazije.

Od kraja prošlog meseca bilo je napora da se uspostavi komunikaciona linija. Američki ministar odbrane Lojd Ostin poslednji put je razgovarao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom 18. februara. Njih dvoje su takođe razgovarali nedelju dana ranije. Predsedavajući Združenog generalštaba general Mark Mili poslednji put je razgovarao sa načelnikom ruskog generalštaba generalom Valerijem Gerasimovim 11. februara.

SAD su posebno odbacile zonu zabrane letova iznad Ukrajine rekavši da će američke pilote staviti u borbeni scenario kako bi sproveli takav plan. Ali vrata potencijalnog budućeg vazdušnog humanitarnog koridora nisu zatvorena kako bi se garantovao bezbedan let humanitarne pomoći. Prestanak neprijateljstava, kažu zvaničnici.

Više informacija: Protokol za dekonflikt postoji već nekoliko godina između američkih i ruskih snaga u Siriji. Uglavnom je funkcionisalo, iako su se američki zvaničnici u nekoliko navrata žalili da Rusi nisu dali dovoljno unapred upozorenja o svojim operacijama. SAD ne daju Rusiji detaljne informacije, ali su ih nedavno obavestile kada će američki avioni delovati na širokom području severoistočne Sirije.