Zvaničnik američkog Pentagona hvali ukrajinske snage: „Vrlo kreativno se bore“

Zvaničnik američkog Pentagona hvali ukrajinske snage: „Vrlo kreativno se bore“

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi pohvalio je napore koje ukrajinske snage ulažu dok se ruska invazija nastavlja.

Oni se hrabro bore na ulicama i van svojih gradova, i bore se veoma kreativno“, rekao je Kirbi u razgovoru uživo sa Volfom Blicerom na Si-En-Enu.

Što se tiče ruskog konvoja koji je naizgled zastao izvan Kijeva, Kirbi je rekao da smatra da Rusija ostaje fokusirana na završetak opsade glavnog grada.

„Od jutros smo i dalje procenili da je napredovanje ruskih snaga još oko 25 kilometara od centra grada, ali pokušavaju da se približe“, rekao je on. „Oni su još uvek van grada, ali mi i dalje verujemo da je njihova namera da pokušaju da opkole Kijev i na kraju ga zauzmu.

Uprkos tome što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da invazija „teče po planu“, Kirbi je ponudio drugačiju procenu.

„Rusi su zbunjeni, frustrirani, nazadovani, usporeni su čvrstim i odlučnim ukrajinskim otporom. Takođe verujemo da su i sami posrnuli“, rekao je on. „Imaju problema sa logistikom i održavanjem. Ponestaje im goriva, ponestaje im hrane za neke od svojih vojnika. Iznenađeni su načinom i efikasnošću kojom su Ukrajinci branili su svoje gradove i svoj narod.“