Školama koje ne puste himnu „Bože pravde“ kazne do milion dinara

Školama koje ne puste himnu „Bože pravde“ kazne do milion dinara

Član 28. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja po predlogu koji čeka usvajanje u Skupštini trebalo bi da bude izmenjen i umesto “Obrazovno-vaspitni rad škole ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, a završava se 31. avgusta naredne godine”, glasi:

“Obrazovno-vaspitni rad ostvaruje se u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvođenjem himne Republike Srbije, a završava se 31. avgusta naredne godine.”

Uz to su predložene i dopune Člana 191 stavom 1a koji glasi: Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj ustanova ako ne izvede himnu Republike Srbije u skladu sa novim Zakonom.

Ovaj predog da škole bude kažnjavane u iznosu od čak milion dinara ukoliko 1. septembra izostane intoniranje himne, Janković ocenjuje kao besmislen.

“Škola ne poseduje svoj novac, na zarađuje, ona je državna institucija. I onda država kazni školu. Šta to znači? Država kazni samu sebe. Zamislite koliko je to besmisleno”, kaže Janković za Nova.rs .

Objašnjava da nije protiv intoniranja himne ali da ovo nije način da se himna uvede u škole. Navodi i da postoje problemi koji su mnogo važniji o toga, a koji bi mogli da budu rešeni izmenama pomenutog zakona.